Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 13:30 - Време е
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1423 Коментари: 0 Гласове:
0



Царе сме да превръщаме началото в край, а от това няма никакъв смисъл. Изборите минаха.Трябва ни правителство. От правителството трябва да знаем какво искаме. В това е нашата полза. Общата ни полза. Другото е глупост.

Нищо не печелим, когато носим камъни от деретата, за да си обясняваме какво не можем да случим. Коя партия какво била  изговорила, или с какъв етикет сме я закичили.
Думите са думи. Средство за комуникация и свързване. Средство за манипулация и измами. Нека не повтаряме глупака, който изплел въжета от думи и на тях обесил своето бъдеще.

В България го правим. Мислим, че ставаме по-чисти, когато каляме другия. През това време ни крадат. Спестяванията, доходите, личната перспектива.
Колкото по-дълго трае политическата криза – толкова повече пари губим. А мафията печели. Вече имаме дупка в бюджета от 800 млн. лева. От лоша събираемост. Тези пари не са в хазната. Явно са в нечии джобове.

Държавите воюват, а после се съюзяват. Ние от два дни ровим коя партия какво била казала за другата. И вадим тези цитати като аргумент за “съдбовна” невъзможност.
Не, че е без значение. Може би дори е ориентир в някаква степен. Но не е най-важното. Най-важното е, че сега е време за действие.
За всички.

Време за действие е за парламентарно представените сили. Чиято е отговорността да съставят правителство и да намерят съюзници. Като структурират своите приоритети, добрите идеи, откъдето и да идват, както и графиките за тяхното изпълнение. Това може и дори трябва (съжалявам, че толкова често употребявам тази дума) да се превърне във вдъхновяващ процес, вместо в непрекъснато хленчене.

Време за действие е за служебния кабинет, който трябва да подготви отчета си за състоянието на страната и да го представи още в първите дни на 42-то НС. За да имат – и партиите, и гражданите - ясни ориентири за неотложните мерки пред следващото управление.

Време за действие е за всички, които се обявиха срещу монополите  и поискаха по-високи доходи за гражданите.Те трябва да консолидират и да депозират в 42 НС исканията си за конкретни промени в законодателството, в технологията за формирането на сметките, в съдебните практики, така че да бъдат освободени ресурси в бюджетите на българските домакинства.
Ако предложенията са работещи (а такива са напълно възможни)  и бъдат приложени, те ще спестят пари на гражданите и ще се равняват на повишаване на доходите им средно с от 50 до 100 лева минимум на месец. Без да се бърка в бюджета!

Време е  малките партии, които не успяха да минат 4%-та бариера, вместо да се окайват, да организират спешна среща, на която да обобщят спасителните мерки, които предлагат за управлението на държавата. В програмите им имаше ценни намерения за справяне с демографската криза, за стимулиране на  малкия и на средния бизнес, за освобождаване от административната тежест и т. н. Зад тях стоят хиляди избиратели, а общата им представителност надхвърля тази на ДПС и Атака. Което означава, че вместо да капризничат, тези партии трябва да изпълнят дълга си.

Време е парламентарните наблюдатели да предложат механизъм за усъвършенстване на парламентарния контрол и на дебатите в пленарната зала, така че да се оптимизира тяхната ефективност и смисленост. Разумните идеи е добре да станат част от правилника за работа на новото НС.

Време е медиите (и тук съм съгласна с Валери Найденов), в които има отлични икономически и социални анализатори, да вземат нещата в своите ръце. За да се върнат поне малко към авторската журналистика. За да структурират с цифри и факти състоянието на страната и идеите за справяне с кризата, вместо да отстъпват страниците си и своя ефир на маскирани като коментатори лобисти на лични и групови интереси. Могат го!

Време е държавният глава Росен Плевнелиев, възползвайки се от правото си на обръщение към нацията, да даде нов тласък на енергията за преодоляване на кризата. Независимо от трудностите,  страната ни има огромен духовен и човешки потенциал, който  трябва само да бъде отключен.

Можем го. Нямаме повече време.

 







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1138439
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2437
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС