Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2014 19:31 - "За" ЕС и интеграцията, "против" евроскептиците
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1572 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейски политици в Деня на Европа "За" ЕС и интеграцията, "против" евроскептиците Европа остава най-доброто средство за справянето с предизвикателстваjd  
image

Мартин Шулц, Херман ван Ромпой, Ангела Меркел и Франсоа Оланд

Европа остава най-доброто средство за изправянето пред предизвикателствата и отклоняването на заплахите през настоящия век, независимо дали става дума за международната търговия, глобалното затопляне, миграцията или сигурността. Това се посочва в изявление на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц по повод Деня на Европа.
Шулц, цитиран от БТА, добавя, че тази година се отбелязват две годишнини - 100 години от Първата световна война и 10 години от разширяването на ЕС през 2004 година. Тези две символични събития ясно напомнят колко много европейското обединение промени към по-добро континента. То разгърна свободите и върховенството на закона, укрепи демокрацията, плурализма и търпимостта, допълва председателят на ЕП.
 По неговите думи е достатъчно да се отправи поглед в близко съседство, за да се оцени до каква степен Европа е възприемана като ориентир за мир, напредък и надежда. Въпреки това през последните пет години думата "криза" беше най-често свързваната с Европа, някои европейци започнаха да възприемат ЕС като източник на страдание, не на надежда, повече като заплаха, отколкото като убежище, добавя Шулц.
Ромпой: Не сме перфектни, но оставаме модел
 Европа е проект на солидарността, мира и сътрудничеството, заяви по повод празника председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Все още не сме постигнали Европа на нашите идеали, но сме направили голям скок напред, стъпка по стъпка, сравнено с времето преди основаването на ЕС, коментира той. Не сме перфектни, но за мнозина извън Европа оставаме модел, посочи Ромпой.
 Европа създаде нов път за решаване на конфликтите - не на бойните полета, а чрез съгласие, написа в Туитър еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
 За разлика от предишни години, европейските институции не организираха днес никакви прояви за отбелязването на Деня на Европа. Вероятно това се дължи на кампанията за предстоящите на 22-25 май избори за евродепутати, в която са ангажирани досегашните членове на ЕП, както и някои от еврокомисарите, отбелязва кореспондентът на БТА в Брюксел.
Оланд призова французите да отхвърлят евроскептиците
В Деня на Европа френският президент Франсоа Оланд призова французите да отхвърлят евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент, предаде Ройтерс.
 Оланд предупреди, че евроскептиците искат да спрат европейската интеграция. Той осъди протекционистичните, насочени срещу еврото политики на крайнодесния Национален фронт, който според социологическите проучвания може да спечели най-много гласове във Франция на европейските избори на 25 май, към които гражданите не проявяват особен интерес.
 "В резултат на икономическата криза определени сили във Франция и други страни се опитват да съсипят ЕС, като разчитат на разочарованието, вялостта и разпалването на страхове", написа Оланд в статия във френския в. "Монд".
 Според него обаче "краят на еврото би означавал неумолими икономии, край на финансовата солидарност и валута, оставена на капризите на спекулаторите".
Той подчерта, че Франция все още иска да защити ключовите си промишлени отрасли, да регулира търговията и да се предпази от конкуренция в заплащането от страна на съперници, които подбиват цената, но добави: "Как може страна, която изнася повече от една четвърт от производството си, да поеме риска от изолация?"
Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен призова по-рано този месец останалите евроскептици да се обединят в новия Европейски парламент и да използват влиянието си, за да спрат европейската интеграция.
През последните години във Франция, която е една от основателките на ЕС, намалява подкрепата за общността. Оповестено по-рано този месец социологическо проучване показа,
че едва 51 процента от французите подкрепят членството в ЕС – за сравнение преди десет години този дял беше 67 процента.
 Националният фронт е една от няколкото евроскептични партии в ЕС, която според прогнозите вероятно ще се представи по-добре от основните центристки политически сили на европейските избори. Като фактор за това се посочва разочарованието на работническата класа, която е най-тежко засегната от глобализацията и икономиите, отбелязва Ройтерс.

http://www.mediapool.bg/za-es-i-integratsiyata-protiv-evroskeptitsite-news219993.html





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1140942
Постинги: 423
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС