Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2009 23:39 - Виденов бе предаден от своите
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0



При всяка криза БСП прибягва до хватките на тоталитарната партия-държава. Нима за реформиращите се "сациалдемократи" не съществуват други възможности?
5 февруари, 1996, в. „Власт”

 

Виденов бе предаден от своите

 

С гласуването на промените в правителството „ан блок” през миналата седмица, преднамерено или не, Виденов направи още една крачка в посока към парламентарната криза.

 

Фарсът, или циркът, както го определи народният представител от СДС Муравей Радев, предвидливо не бе предаван по телевизията и само най-запалените политикани можаха да проследят развитието му по парламентарния канал на БНР. Да се смята, че този подход е бил случаен е наивно. Особено след като председателят Сендов пропусна да „изгласува” предложението дебатите (които демократичната левица не пожела да допусне) да бъдат излъчени по електронните медии.

Всъщност от гледна точка на емоциите, подходът на г-н Сендов бе повече от мъдър. При съществуващият дефицит на уважение към институциите, би било рисковано да се тиражират сцени на парламентарно слабоумие. Дори когато се изпълняват от актриси с качества и ...сексапил.

Естествено, не е нужно човек да бъде кой знае какъв капацитет по проблемите на парламентаризма, за да си даде сметка, че сигурно в правния мир съществуват възможности едновременно да бъдат запазени правото на министър-председателя да носи персонална отговорност за своя кабинет, както и задължението на народния представител да се произнася по съвест...И следователно да отстоява функциите си и делегираните си правомощия като избраник на народа. Дори и ако е в опозиция. Обратното, дори в случаите, когато е подплатено с тълкувателни решения на Конституционния съд от недалечното минало, от гледна точка на развитието на демократичния процес в страната, е белег за политическа демагогия и доказателство, че все още в България тяснопартийният интерес тежи повече от принципите на европейската демокрация.

В този случай обаче излиза, че председателят на НС Сендов, който не скрива амбициите си да обедини нацията като държавен глава, не притежава достатъчно воля в качеството си на „пръв сред равни” в парламента, да защити ценностите и суверенитета на законодателната власт. Как би могъл тогава да защитава суверенитета на държавата ни в бъдеще?

Странно е и че т. нар. Демократична левица, която не престава да парадира със състоянието си на неувяхваща розова пъпка, при всяка криза прибягва до тоталитарни методи от времето на партията-държава. Нима за реформиращите се социалисти и „социалдемократи” не съществуват други възможности? Какво страшно и противоречащо на здравия разум и Конституцията би имало в едно разделно гласуване по структурата на кабинета? По освобождаването на министрите Цочев и Чичибаба? И по утвърждаването на Атанас Папаризов и Светослав Шиваров след предварителното им изслушване в парламента? Нима г-н Жан Виденов страда от чак толкова остра форма на мизантропия, че не допуска да бъде дискутирано, което и да е от неговите решения? 
Но ако това е вярно, и ако докато управлява левицата, парламентът ще трябва да изпълнява функциите на „послушен декор”, какво значение има кои са министрите в кабинета на Жан? Нима няма да бъде по-лесно, пестеливо и кротко министри да бъдат все същите личности...?Все същите личности да грешат...Все така Виденов  да ги прикрива зад гърба си...А на практика да управляват други? Тогава и Народното събрание необезпокоявано би могло да си пише законите. Или пък да не го прави, за да приема по стахановски законодателните инициативи на Жан. Или на тези, които му опъват конците. 
Тогава и телевизията, и радиото спокойно ще могат да излъчват дълбокомъдрите дебати от парламента, а Красимир Премянов вместо да бъде критикуван – ще бъде гален по рамото.

Тъпо е. Тъпо е, че в българския парламент вече пета година вместо силна законодателна власт се изгражда  обоз на дребновихрещи се вътрешнопартийни страсти. Защото парламентарната игричка на БСП е твърде ясна, за да не бъде прозряна. Прекалено очевиден и провоктивен беше и маниерът, чрез който социалистите и техните коалиционни партньори наложиха правилата „на играта” при персоналните промени в правителството. На първо място радетелите за „национално съгласие” направиха всичко възможно, за да унизят опозицията.  И достойнството на нейните депутати – като представители на народа. Впрочем не е ли време Мариела Митева да усвои и някое друго амплоа, или да бъде изпратена на дългосрочна специализация в Англия?...Ако е необходимо, може и в компанията на любимеца на г-жа Нора Ананиева Васил Михайлов...

След като с процедурни еквилибристики парламентаристите от опозицията бяха изправени пред алтернативата – безпрекословно да се съгласят с кадровата политика на Виденов. Или обратното – да се обявят против оставките на министрите, заради чиито гафове поискаха недоверие на кабинета, развръзката можеше да бъде само една. Неучастие в гласуването.

От гледна точка на дисциплината от този „хепи енд” спечели БСП, която без всякакво усилие можа да преброи послушните и по-малко послушните в парламентарната си група. Спечели и „демокрацията”, тъй като, както доста често се случва напоследък, отново броят на депутатите, участващи в парламентарната процедура, бе редуциран. Очевидно победи и „обективната справедливост”, двата полюса в черно и бяло, между които с лека ръка бе изтрито понятието „въздържал се”.

От гледна точка на дългосрочната перспектива обаче – загуби Виденов. Възможно е дори тази „бъдеща загуба” да е била режисирана от среди в парламентарната група на БСП, които няма да могат да попречат на опозицията да...сезира отново Конституционния съд.

Приказките за поредната конфронтация и злонамереност на сините едва ли ще стабилизират правителството на Жан, пък и самия него...още дълго.

Нима премиерът бе предаден? От своите?

Воплите им от парламентарната трибуна много приличат на приказката за този, който викал – „Дръжте крадеца!”

Колко ли сребърника са дрънкали в джоба му?

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1143235
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС