Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 23:15 - Да прочетеш криза
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1093 Коментари: 1 Гласове:
0



Да прочетеш кризата означава да я подредиш. То е като с думите. За да стигнеш до тях, трябва да наредиш буквите. Не можеш, ако не познаваш азбуката и ако не умееш да пишеш.

1.

Адекватни ли бяха действията на МВР в нощта след убийството на 19-годишният Ангел?

Когато има масови безредици, приоритет №1 е да се запази животът на хората и да няма нови жертви.

V Ако полицията беше действала “по-твърдо” щеше да има кръв, ранени и нова ярост. Това винаги е капан.

Без значение дали ситуативен, (тоест, случващ се спонтанно и неочаквано) или изчислен, като резултат от изпуснати от контрол обстоятелства и действия.

V Ако полицията не беше охранявала “имотите” на Киро, щеше да се стигне до масови сблъсъци между българи и роми не само в Катуница, но и в др. населени места. При този сценарий щеше да има повече пострадали къщи и собственост, отколкото се случи сега.

Тези, които питат защо (тогава) полицията не е действала “адекватно” без да казват коя е правилната реакция, в действителност задават въпроса:

Вие защо не бихте с палки и не действахте със сълзотворен газ срещу обезумелите от гняв хора, които си мислеха, че това може да се случи и на тяхното дете?

Една политическа партия никога не би отправила публично подобен въпрос, защото той е неморален. Поради тази причина въпросът звучи, но опакован с други думи.

V Кризата освен действие е и чувства, афект, непредсказуемост в реакциите на всички, които са въвлечени в нея. Оттук и хипотезата:

Възможно ли е полицаите да не са “били” в нощта след убийството на Ангел, защото са чувствали същото – мъка и таен гняв, съпричастност към жертвите и срам, че сме се докарали дотук?

2.

Има ли политически чадър над циганските босове?

V България страда от етнически комплекс, от комплекса на т.нар. възродителен процес, когато от страната ни бяха прогонени 350 хил. души. Близо половината от тях се върнаха, но след като вече бяха продали на безценица своите къщи и имоти.

VИ регионът ни е обременен от фобии. Страдаме от “комплекса” Косово, от спомена за разпадаща се Югославия, в която избухнаха войни, кланета и етнически геноцид.

V От тези призраци се възползват криминалните босове, които търгуват с етнически страхове и с етнически вот. Институциите ни също са заразени от страхова невроза и от години са избрали да се “снишават” пред по-малкото зло. Дилемата е мълчалива, а резултатът от уравнението е - етническо спокойствие за сметка на толерирана престъпност и покупка на гласове. По места поведението на правоохранителните органи също е изкривено. Като демон хипотетичната опасност от етническото напрежение изисква нови и нови жертвоприношения. Така ненаказаните издевателства над отделния малък човек се превръщат в цена за “спокойствието” на мнозинството. Лъжа е, че плащат само българите. Плащат и ромите. Плащат всички.

Националната политика не дава отговор на тази дилема. Няма го решението, облечено в премерени и последователни действия, които да бъдат разбрани, приети и одобрени от цялото общество.

3.

Циганизацията. Какво е това?

V Ако говорим за демографския прираст на един етнос, защо това да е лошо в една застаряваща държава? Погледнато от тази гл. точка бихме могли да говорим за “арменизация”, “евреизация”, “тракиизация”, макар и в различен контекст. (Нарочно давам произволни примери.) Какъв е смисълът от такова говорене обаче? Никакъв.

Ние всички сме български граждани. Следователно истинският въпрос не е защо една общност ражда повече деца от друга (Да не би абортите да са за предпочитане?), а какво става с децата след това.Учат ли, образоват ли се, здрави ли са, имат ли самочувствие, работа и перспектива, напускат ли ни и защо, кой и какво ги превръща в маргинали или престъпници?

Това са въпроси, които засягат и българи, и роми, и арменци, и евреи, и помаци, и турци. Отговорността ни е обща. Тя е национална и няма как да бъде парцелирана или класифицирана по етнически признак.

V Ако циганизацията е обобщеното понятие за нечистоплътност, родителска безотговорност, бедност, неграмотност, безработица, престъпност, безимотност или бездомност…да, циганизираме се все повече. Особено ние, българите.

Пенсионерите ни са неокъпани, неподстригани и зле облечени, защото парите не им стигат за нищо. Нерядко те са самотни и изоставени.

Увеличава се броят на неграмотните, а добре образованите бягат в чужбина. Родители блудстват и насилват децата си. Бащи убиват синовете си, синове убиват своите бащи. Безпомощни старци или самотни майки се бесят или скачат от балкона. Губим стандарт, имущество, човешко достойнство и радост от живота заради рекета на алчни монополисти. Деца убиват децата…

Не съм чула подобни ужасяващи истории да населяват живота на другите общности. Случват се най-често сред нас, българите. Ние живеем в самота, отчужденост или депресия. Чувстваме се изолирани, безсилни и измамени. Не си вярваме, загубили сме самоуважението и смелостта си и затова децата ни излизат по улиците и размахват българския флаг като последна котва на смисъла, докато ние ги слагаме в общия кюп на омразата и бързаме да ги наречем лумпени.

4.

Гетата

Гетото е изолация. Но да искаш да разрушиш циганските квартали и да оставиш хората без покрив не е решение. Това е създаване на нов, още по-тежък проблем. Не мисля, че разселването на ромите е добрата идея. Те имат специфичен начин на живот, така както примерно специфичен начин на живот имат и обитателите на т.нар. “затворени квартали”. Естествено всеки има правото на своя начин на живот стига с това да не пречи на другите и да не ограничава тяхната свобода.

Решението е като държава да инвестираме в създаването на работни места за ромите и в облагородяването на циганските гета. Необходимо е да ги превърнем в нормални места за живеене и между културно общуване, където ромите да практикуват своите традиционни занаяти, обичаи, танци, фолклор и религиозни традиции. Това няма да е толкова скъпо – има достатъчно български фирми, които сторят еднофамилни къщи, дори изнасяме такива за контингентите на международните мисии в чужбина. Те са удобни, евтини и практични. Държавата може да отдели специални терени за тази цел (или да предостави местата, където се намират гетата сега) заедно с необходимата инфраструктура. Могат да се привлекат пари от ЕС, вместо средствата да потъват във фондации, безсмислени кръгли маси, коктейли и частни джобове. Ако зависеше от мен щях да пренасоча милионите от неплатените данъци на Киро, за да се покрият дълговете на Столипиново, Факултето и т.н. Време е богаташи като Киро и домочадието му, Ицо Папата, Цветелин Кънчев и др. да върнат парите на тези, от които и чрез които са ги натрупали.

Навсякъде по света по-богатите помагат на по-бедните. Това се нарича солидарност и приемане на реалностите. Европа помага на по-бедна Африка и на пострадалите от бедствия и кризи държави. Новоприетите страни-членки на ЕС ползват парите от общите фондове на по-богатите, за да повишат своя икономически и социален стандарт.

Разумните общества инвестират не в “толериране на престъпност” срещу мир. Или в крясъци и насилие. А в създаването на условия за образование, култура, развитие и благоденствие. Отговорността за това е на по-заможната и по-напредналата част от обществото.

5.

Законите

Нямаме нужда от нови закони или от извънредно законодателство срещу т.нар. циганска престъпност. Ако тръгнем по този път, утре ще си говорим за българска, турска, женска и каква ли не още престъпност. Необходимо е да се изследват причините, които водят до престъпления, а не да се вменява колективно чувство за вина на една или друга група от хора. Имаме нужда и от:

V Пакт за толерантност, парафиран от водачите на всички религиозни общности.

V Предоставяне на алтернативи за препитание и работа на ромското население. Тоест за “възможности и избори” извън практиките на средата, в която от дете те принуждават и учат да крадеш, да си джебчия или просяк.

V Равнопоставеност пред закона. Което означава не само санкции, но и закрила.

V Нулева толерантност към престъпленията на циганските босове. За да може в Мешерето да бъдат избирани уважавани и почтени роми, а не такива с криминални присъди.

6.

Протестите

Вместо да хулим децата си и да им лепим етикети, нека свикаме детския и младежкия български парламент.

За да чуем те какво мислят за отношенията между циганите и българите, за етническия мир и престъпността.

Така и така 41 НС се провали в този анализ.

 

7.

Хипотези и избори

Кой и какви гласове ще спечели заради събитията в Катуница?

Едните твърдят, че протестите се инспирират, за да се дестабилизира правителството и управлението на ГЕРБ.

Другите смятат, че умишлено се създава етническо напрежение, което ще донесе повече гласове за “Атака”, за да се прелеят те към ГЕРБ при балотажа на президентските избори.

Грозна партийна параноя.

8

Народът

Народът ни е сирак.



Тагове:   криза,   Катуница,


Гласувай:
1



1. sylviastefanova - Да превърнем кризата в шанс!
01.10.2011 11:00
Виж следващия постинг.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1143003
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС