Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2012 13:56 - Студентски град е на път да задмине Лас Вегас
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1328 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2012 14:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ректори въртят 44 кръчми

Столичният Студентски град е на път да задмине Лас Вегас. В академичното градче се ширят цели 191 заведения, а общежитията са 51, пише в. "Труд".

Активен нощен живот кипи и в 44 имота, стопанисвани от университетите в София - това показва одитът, поръчан от Министерството на образованието (МОМН). Обектите са отдадени под наем от ректорските ръководства и вместо знания в тях се налива алкохол.

Припомняме, че имотите са предоставени на вузовете от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях. Ректорите обаче са превърнали умишлено помещенията в чалготеки и барове, за да си докарат стабилни финансови приходи.

Рекордьор в развиване на търговска дейност е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Икономическият вуз е дал цели 11 свои имота на собственици на нощни заведения, показва одитът. Техническият университет е предоставил 6 терена за барове и дискотеки, а Химикотехнологичният и металургичен университет и Лесотехническият университет - по 4.

Нощен живот кипи и върху три от имотите на Университета за архитектура и геодезия, Медицинския университет и Софийския университет. Националната спортна академия има договор за 2 имота. Толкова е преотдал и Минно-геоложкият университет. Театралната академия има само един терен, върху който се помещава увеселително заведение.

Експертите от звеното за вътрешен одит на МОМН са проверили всички договори за отдаване под наем, подписани от ректорите.

“Почти няма договор без нарушение”, съобщиха за “Труд” от просветното ведомство. Наемателите не са спазили процедурите за отдаване под наем и масово злоупотребяват с търговете, пише още в доклада на проверяващите. Общо 19 типа нарушения откриват одиторите. В някои случаи има сключени договори, но търг не е провеждан. При други фиксираният при конкурса наем впоследствие е намаляван чрез допълнителни анекси. Най-вероятно става дума за предварителна договорка между висшето училище и собственик на дискотека или кръчма, коментират запознати. При схемата шефът на заведението предлага висок наем, за да надвие конкуренцията, след което изведнъж цената пада. Някои дискотеки и ресторанти на университетски терени продължават да работят дори след изтичането на договорите.

Просветното министерство ще направи препоръки към вузовете, но те нямат задължителен характер. “На практика ние няма да можем да затворим заведения. Просто можем да обърнем внимание на университетите и на други отговорни институции за проблемите в Студентския град”, коментираха за “Труд” от ведомството на Сергей Игнатов.

Двойно повече дискотеки

За три години дискотеките в Студентския град се удвояват, показва справка на образователната комисия в парламента. През 2008 г. в академичното градче е имало 11 танцувални клуба, а през 2011 г. вече са 22.

Преди три години в квартала е имало 31 ресторанта, 96 кафета, 9 нощни клуба, 3 казина и 6 стрийтбара. През м. г. ресторантите са вече 33, отбелязва докладът на депутатите.

Вузовете изчакват договорите да изтекат

Ректорите вкупом декларираха воля да сложат край на порочното рентиерство. След поредния нещастен инцидент в Студентския град, при който в общежитие 23 беше убито момче, повечето шефове на учебни заведения се заканиха да не преподписват договорите си със собственици на кръчми и дискотеки. Пред “Труд” вузовете също потвърдиха, че официално се разделят с кръчмарството.

Много от договорите обаче изтичат след години, което ще забави добрите намерения. В други случаи собствениците на заведения отказват да напуснат държавните имоти, въпреки изтичането на договора с университета. Истината е, че след 1997 г., когато държавата дава общежитията на вузовете, някои терени са преотдавани три пъти на едни и същи собственици. Висшите училища се оправдават, че рентиерството е основен източник на приходи, който им помага да съществуват. УНСС например прибира от наеми около 450 000 лв. годишно.

Поне още година и половина ще се лее алкохол и в имотите на Техническия университет - София.“Ние разполагаме с два такива договора - един за ресторант и един за клуб-кафе”, обясни за “Труд” шефът на “Студентски общежития” доц. Борислав Дамянов. Договорите изтичат едва след година и половина и дотогава заведенията ще работят на пълна пара. “След това няма да бъдат преподписвани”, обеща все пак Дамянов.

От Университета за архитектура и геодезия твърдят, че в техни обекти алкохол не се продава и сервира, въпреки че одитът на просветното министерство засече три нощни питейни заведения, стопанисвани от вуза.

ОтМедицинския университет отрекоха да имат питейни заведения на техни имоти. “Сега имаме две заведения за бързо хранене в нашите блокове, но през май изтичат договорите и те няма да бъдат подновявани”, обеща шефът на “Студентски общежития” Никола Филчев. След това едното ще стане библиотека, а другото - фитнес.

Три заведения е приютил и Зимният дворец в Студентския град. От “Академика 2011”, които стопанисват спортната зала, обясниха, че приходите от наеми са около 25 000 лв. и с тях се покрива около 50% от издръжката на двореца. Само от спортна дейност нямало как да се покрият разходите за консумативи.

Алкохол се лее и в Софийския

Софийският университет “Св. Климент Охридски” най-вероятно ще попадне в дълга съдебна битка със собствениците на заведения, които години наред са се ширили на терени на Алма матер. Университетът има четири прекратени и един действащ договор за наем с кръчми и барове. Повечето от заведенията продължават да работят и след изтичането на договорите. От висшето училище твърдят, че са известили собствениците им, че трябва да напуснат. Във въпросните кръчми обаче няма особени признаци за прекратяване на дейността, показа проверка на място на “Труд”.

В блок 51 на студентските общежития се помещава пицарията “О! Шипка”. В нея се сервира алкохол, въпреки академичното решение на висшето училище от 2009 г. да не се допуска продажбата му на техни терени.

“Не знам за такава забрана за алкохол”, каза салонната управителка на заведението. Тя не разкри дали ще спират работа, защото “не била оторизирана”.

Със сигурност алкохол се лее и в друг от имотите на висшето училище, който се намира в бл. 41Б. Обектът е отдаден за заведение за хранене, но всъщност в него се шири нощен бар. “Заведението е нещо като дискотека, но отваря късно вечер по 2-3 пъти на седмица”, разказаха студентите от блока. Според тях най-вероятно денс клубът се използва за частни партита. На заведението нямаше залепено работно време. Хората от блока обаче многократно са се оплаквали от силната музика, която дъни в блока до сутринта. “Преди 10-20 г. тук беше детска градина”, разказа портиерката на блока. От Алма матер съобщиха, че собствениците са отказали да напуснат заведението и там тече процедура по прекратяване на отношенията.

Единственият действащ договор е за бар и грил, който се намира в пристроена част на блок 57А. Наша проверка установи, че в заведението се сервира само бира, за което то има разрешение. В менюто твърд алкохол не се предлага.

В другите две заведения на университета с прекратени договори кепенците видимо са хлопнали. Ресторант “Биковете” затвори преди месец, разказаха студенти, които живеят в блок 57, където се намира кръчмата. В заведението се е продавала и пица на парче, но сега и тази дейност е спряна. Останали са само боклуци по пода.

Другото заведение - ресторант “Пастел”, е затворило преди месец.

“Оттогава никой не е идвал”, разказа жена от заведението отсреща. В блок 55 е имало ресторант за спагети и пици. Студентите си спомнят, че от лятото се прави ремонт и от два месеца заведението е в завършен вид, но никога не е имало наплив на хора.

От университета признаха, че кръчмите функционират, но те били стартирали процедурата по прекратяването на договорите. Защо са бездействали от 2009 г. досега не е ясно.

  “Златен скункс” за проф. Статев

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев бе предложен за наградата “Златен скункс” на предаването “Господари на ефира”. Сдружението “Майки срещу насилието в Студентски град” го номинира за “изключителния му принос в увеличаване на броя на чалга дискотеките” в академичното градче. Поводът е решението на ректора да обяви търг за отдаване под наем на имота за дискотека.

След обществения натиск проф. Статев реши да отмени конкурса.

“Университетът не трябва да е наемодател на кръчми, а трябва да е място за наука и обучение”, изведнъж извъртя позицията си ректорът. А преди твърдеше, че в бъдещата дискотека студентите ще удовлетворяват социалните си контакти.

Ще ги взема, няма да ги взема

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов:

“Студентските общежития ще преминат от вузовете под шапката на просветното министерство, като се зачислят към структурата на “Студентски столове и общежития” ЕАД.” 29 февруари 2011 г., след убийството на студента Марио Данчев и след среща с премиера.

“Тази идея беше импулсивна и неправилна.”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1298813
Пубикувано във в."Труд" на 27 март 2012 г.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142947
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС