Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2012 15:48 - Да бъдеш лидер на СДС
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 4938 Коментари: 10 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предстои важно решение за СДС. С предстоящите вътрешни избори на партията за нов председател ще бъде избран пътят напред. След като през месец май беше отхвърлена "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г.,  Мартин Димитров подаде оставка. Последва избор на временен председател - шефа на изборния щаб Борис Марков. Първият тур на вътрешните избори е на 8 юли, а евентуален балотаж - на 15 юли.

В момента в дясната формация се борят два кръга - на противниците на съюза и на привържениците на Иван Костов. За поста се кандидатираха депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, зам.-председателят и неуспял кандидат за президент Румен Христов, членът на националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров, както и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Дневник" разговаря с петимата кандидати накъде трябва да поеме СДС и какви да са отношенията с ДСБ, ГЕРБ и бъдещата партия на Меглена Кунева - "България на гражданите".

А сега накъде?


СДС трябва да възстанови своя диалог с хората, защото нашата сила винаги идва оттам. Преди повече от 10 г. ние забравихме, че оттам идва нашата сила, заяви Лъчезар Тошев. Той вижда много по-голям формат, отколкото настоящите партии в "Синята коалиция", които вече били с доста скромни като членски състав и като влияние. Моята кандидатура дава възможност обособените две крила в СДС да сключат примирие и да се насочим към смислени общи дела в бъдеще, каза още Тошев.

И Ваньо Шарков иска да обедини десницата. СДС трябва да тръгне към обединяване на всички десни избиратели, трябва да стане силната партия, която да е притегателен център за всички реално съществуващи десни партии, а не заявили се като такива, смята той. Шарков вижда такава обединена десница в следващото управление на страната.

image

Ваньо Шарков
Фотограф: Юлия Лазарова

image


Емил Кабаиванов пък посочва, че за него най-важното е десният симпатизант да види силно и единно СДС, което да се ползва с доверието на голямата част от десния избирател. Това можем да постигнем първо с един силен екип, посочва той. По думите му екип има и в момента, но "той не можа да се оформи за съжаление и да започне да работи през последните няколко години".

Аз съм за самостоятелно явяване на СДС на парламентарните избори догодина, защото във времето занимаването с вътрешните проблеми и коалиции показа, че е крайно непродуктивно, казва Иван Сотиров. Поставя си като амбиция партията да извърши една радикална промяна, с която да се възродят идеите и принципите, които са направили партията силна в началото. Наново да станем генератор на енергия за промяна на България, добавя Сотиров.

Трябва да възродим СДС, поиска и Румен Христов. Решението той вижда в спирането на вглеждането на десните политици само в себе си. Партията трябва да стане движещата сила, която поставя проблемите и дава прагматичните им решения, защото когато десните хора усетят, че ние имаме какво да им предложим като реална политика, те ще се върнат при нас, смята той. Христов посочва, че СДС може да постигне 8-10% на предстоящите избори, което означава 20-25 депутати. Наистина трябва да работим здраво, допълва той.

image

Лъчезар Тошев
Фотограф: Красимир Юскеселиев

image


Отношението към ГЕРБ, Костов и Кунева


Според Емил Кабаванов въпросът за бъдещото на "Синята коалиция" не е затворен веднъж завинаги. Това, което представляваше съюзът през последните години, не повиши доверието в СДС, нито коалицията успя да убеди мнозинството от десни избиратели, че е политическият субект, който може да спечели тяхното доверие, смята кметът на Карлово. По думите му СДС ще търси и намери пътя си, "защото силният партньор е желан от всички". Кабаиванов отказа да коментира Кунева и ГЕРБ.

Искам да върнем СДС по такъв начин, че да могат да гласуват за един десен политически субект, а не да се разпиляват гласовете им, посочи Ваньо Шарков. По думите му не трябва да ни управляват популизъм или социализъм, "защото съм сигурен в едно, че само обединената десница може да спечели гласовете на десните граждани".

За Кунева той коментира: "Няма как да бъде различно като отношение към хора, които се опитват да крадат история и идеи, хора. Нямат и силата да се извиняват. Тя си създава фалшив образ. Това е по вина на разпиляната десница. Ако десницата не беше разпиляна, Кунева нямаше да може да направи партия." По отношение на управляващите каза: "До изборите няма как да бъдем друго освен опозиция, защото, след като не си в управлението, значи си опозиция, няма друга трета възможност."

image

Иван Сотиров
Фотограф: Юлия Лазарова

image


Ако получа подкрепа, СДС няма да се разцепи, а след това да продължи да бъде важен фактор на българската политическата сцена. Това отговори Лъчезар Тошев по темата за отношенията с ДСБ. Той обаче иска първо да бъде възстановен диалогът с общността. Чак след като изясним и имаме обща позиция по това какви са проблемите, как могат да се решат - тогава да намерим своето представителство. Но накрая добави: "Не бих искал да се връщам към стари варианти, които са се изчерпали". Сходно мнение изрази и за проекта на Кунева "България на гражданите" и ГЕРБ - първо вътре да се възстанови общността, а после да се редят коалиции.

Румен Христов също не вижда бъдеще в "Синята коалиция". Своята позиция той ясно изрази още през месец май, когато заяви, че с отхвърлянето на съюза с Костов е настанал хубав ден за демокрацията в България. За проекта на Кунева заяви: "Този въпрос ме подсеща за една хубава народна приказка – "Нероден Петко". Не мога да коментирам намерения. Когато партията стане факт, когато видя програмата й, хората, които ще я изпълняват, тогава мога и да кажа повече." Добавя, че Кунева се маскира като дясна, а е била "гордостта на тройната коалиция" като министър. И той не одобрява използването на кадри от митингите в началото на 90-те години на събранията на партията.

За ГЕРБ неуспелият кандидат за президент беше лаконичен: "Когато смятаме, че грешат, ще ги критикуваме, когато предлагат добри неща за България - ще ги подкрепяме категорично. Няма да премълчаваме, ако ГЕРБ вземат решения, които са в противоречие с интересите на българските граждани, и ще ги разобличаваме."

image

Румен Христов
Фотограф: Надежда Чипева

image


Според Сотиров след изборите за следващия парламент и волята на избиратели е съвсем нормално СДС да търси партньорство с партии, които са близки в идейно отношение, които са заедно в едно политическо семейство в Европейската народна партия (ЕНП). По отношение на Кунева и ГЕРБ той заяви: "Това, което показа времето, като че ли персоналните проекти могат да постигнат в краткосрочен период много голям ефект, но след това също толкова бърдо изчезват. В момента, в който една политическа сила загуби персоналната подкрепа, тя се срива."

За конкурентите

На въпроса кой припознава за основен конкурент Шарков каза: "Противници в десницата нямам. Моите противници са в БСП." За кмета на Карлово всеки има шансове. Гарантирам, че моята предизборна кампания ще бъде толерантна и в нея ще говоря това, което аз предлагам. Няма да си позволя да коментирам колегите, обясни Емил Кабаиванов.

image

Емил Кабаиванов
Фотограф: СДС

image


Сотиров очаква дебатът по време на изборите да се изроди в търсенето на реванш след решението от 15 май, когато беше отхвърлена "Синята коалиция".

Румен Христов определи като основен конкурент Ваньо Шарков, като направи сравнение със състезание на дълъг скок на олимпиадата. Провежда се вътрешно състезание и победителят отива на големия финал - в нашия случай не олимпиада, а парламентарни избори, защото е много важно кой ще поведе СДС към парламента догодина. Каква ще бъде визията на лидера - за самостоятелно явяване или коалиция. В този смисъл основният ми конкурент, който застъпва тезата за коалиране с ДСБ, е Ваньо Шарков, аргументира се Христов.

В неделя ще се проведе първият тур на изборите, на който ще се разбере кой ще скочи най-добре и ще достигне до балотаж. Или може би ще има победа още на първия тур.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/26/1851279_da_budesh_lider_na_sds/



Гласувай:
2



1. prebroitel - Глупости!
26.06.2012 18:31
Глупости на търкалета. Нито един ат тях няма нивото и харизмата за председател.Всичките са случайни(е може би Лъчазар Тошев не е).Предсказвам- на следващите избори СДС-0,8%,ако са сами. При вариант коалиция с Кунева влизат и изчезват(защото се разцепват). При вариант с ДСБ влизат и се разцепват,както е и сега.Едните остават в коалицията ,другите отиват при Кунева.Абе, безнадеждна история.Жалко,много клиентела ,много гладни за много.Тези които струват нещо никой не ги брои.
цитирай
2. анонимен - А Вашето мнение?
27.06.2012 09:27
Какво от това, кой какво казал. А какво е Вашето мнение за бъдещето на демократичните сили у нас? Няма го. Ето това е новата язва на всички десни - апатия. Имате пет плаката - изберете си, ама аз не заставам зад никой от тях, защото не ми харесват и не желая да взема позиция. Така вечно ще управляват другите, понеже са организирани, а ние сме отегчени, претенциозни и дистанцирани.
Не сте съгласна? А къде е Вашата позиция? Нима тя е бягството и равната отдалеченост? Нали сте уж не само жулналист, но и привърженик на Синята идея.
цитирай
3. sylviastefanova - Re 1,2
27.06.2012 09:56
Според мен е редно първо да видим какво предлага всеки от тях и след това да правим коментари.
Да, има апатия сред хората. Да седнат политиците и да направят анализ защо. Няма да е лошо да си зададат въпроса и чия е вината за това. Досега не съм чула самокритичен анализ от нито един от тях.
цитирай
4. анонимен - А ето и моето мнение, ясно и точно!
27.06.2012 12:42
Благодаря, г-жо Стефанова, че ме допуснахте до страницата си. Не е много демократично да отсявате кого да допускате, но да приемем, че това сте го сторили, заради нецензурните думи, които могат да Ви закичат. Приемам, тъй като съм на Ваш терен.
Не се крийте зад удобната поза, да видим програмите на всеки. Каквото имат те вече са го казали, защото то не е много. А сега вижте моята оценка за всеки с две, три думи.
Шарков - става за общински лидер, опразена светлина, кандидатиран по принуда.
Тошев - мрънкащ стар ерген, на който сам не е ясно какво желае, но иска да е в светлините.
Христов - селски хитрец, процент и половина.
Сотиров - друг хитрец,обичащ да е близо до властта, Софиянски, ГЕРБ сега уж борец за собствена идентичност.
Кабаиванов - нивото кмет на Карлово му е тавана, дори му идва в повече.
При тази ситуация, за да излезе на терена, ще използвам футболната терминология, на СДС му трябва да си намери от вън един Ото Рехагел, който направи от непретенциозните гърци Еврошампион. В случая е необходим не само добър треньор, но и допълнително внос на играчи, защото скамейката изглежда къса и има доста контузени. Да не говорим, че младежката школа на отбора е на пълен провал. С една дума г-жо Стефанова по мое мнение СДС не трябва да се дуе и тупа в гърдите, а да се опита да се върне до онова, което беше през 1990 г.- коалиция, която да се помъчи да превърти напред ръждясалото колело. Иначе ще гледаме как кадрите от митинга на 07.06.1990 г. ги прожектира г-жа Кунева, а в."Свободен народ" го издава като жълт парцал Трактора.
цитирай
5. sylviastefanova - Re 4
27.06.2012 19:06
По изключение пускам горния коментар, който е анонимен и пълен с арогантност и презрение към кандидатите за председателския пост в СДС.Познавам добре трима души от тях, разговаряла съм с тях, знам част от проблемите, с които са се занимавали през тези години в политиката. Знам с какво са се сблъсквали и какво е трябвао да преодоляват в своята политическа работа. Говоря за Шарков, Тошев и Сотиров.
Но никога не бих си позволила да оценявам когото и да било с толкова елементарен и злобен аршин като горния, убедила съм се, че той е повече лъжа, отколкото истина.
Изобщо усилието да се дисквалифицират хората, за да бъдат вкарани в нечия схема ме отвращава.
Да, имам своите предпочитания, разбира се.
Шарков е естествено харизматичен. Тошев е с европейски мащаб. Достатъчно е да се види страницата му в ПАСЕ, на която са изброени неговите политически инициативи. Всичките успешни, смели и впечатляващи.В Синята коалиция няма друг такъв политик.
Що се отнася до митинга на 7 юни 1990 г. , няма защо да го цитираш, Анонимен.
Нямаше те там.
цитирай
6. анонимен - Да азцял живот останах анонимен
28.06.2012 10:17
Г-жо Стефанова,
Това писание е само за Вас и не държа да се публикува във връзка с получилия се между нас диалог.Защо съм анонимен? Защото и да Ви напиша името си, то нищо няма да Ви говори, както не говореше и на онези на трибуната на 07.06.1990 г. на Орлов мост. Останах някъде в общия фон на кадрите, малко в страни на бул. "Евлоги Георгиев"
Аз съм по-възрастен от Вас и дори ме определят като архаична останка от друго време, макар да съм роден малко след 9-ти септември 1944 г.. Обърнах се към вас, тъй като Ви смятах за принципен човек, който напусна К2, когато Беновска го продаде на Трактора. То впрочем си беше негово от самото начало, както БТВ нямаше нищо общо с Мърдок /това каза след 10 години червения олигарх Гергов/.
Вие обаче сте прехванали доста от надменноста на съвременните драскачки и ме заляхте с обвинения, че съм написал личното си мнение за хора, които познавам и наблюдавам от години, а то не е съвпаднало с Вашето простете.
Да аз се записах при Дертлиев, но той кривна наляво и отидох при Куртев, понеже СДС ми беше скъпо. Куртев ни предаде, а Костов ни смаза като направи от СДС партия. Помогна му, Бог да го прости Лучников, с неговия авторитет и с това присъдружна, прислужна организация. Тогава Крум Славов си изпъчи на Костов,/ викаха му вече Командира и всички тези "кандидати за лидери" от Емил Христов до Тошев му лежаха в краката и пускаха въздишки за величието му/ и каза: "Кой си ти да ликвидираш партията на дядо ми?" Костов го махна като депутат и го прати в Дания, а после и от там го изгони. Никой не разбра и не чу, защото около Костов сияеше от нагаждачи. А речеш дума и си аут, а чакаха всички на хранилката да отворят шубера.
Част от слугите на Командира се преляха при Царя, после в ГЕРБ, сега има и на опашката при Кунева. Честните хора от сините бяха изритани от политиката и името им го няма никъде. Така стана и с екипа на "Демокрация", гдето и турихме кръста,с това и на СДС -то. Навярна тук сте по-голям експерт от мен, защото работехте там.
цитирай
7. анонимен - Продължение
28.06.2012 10:40
Ще ме извините, не съм много добре с компютрите и не видях, че имате лимит. Затова само няколко думи още. Исках да видя има ли някой лидер от сините да поведе отново честните хора, за съжаление не видях. Ходих на протеста пред паметника на съветската армия - някой си правеха реклама. Ходих на сбирката на годишнината от разстреляните от народния съд -същата история, че и по-гадна. Наследниците на убийците със свещ в ръка, а нашите репресирани им се кланят, защото били десни от ГЕРБ - порнография. Смятах да сбирам подписка за възстановяване на "Демокрация" и "Свободен народ" и те ти Трактора го пусна на пазара с онзи Дечев дето уж беше антикомунист, а се оказа купено от мафията офицерско отроче. В екипа видях и Рени Нешкова от "Демокрация", Какво не прави глада....
В заключение относно проверката за култура. Съвет:"Не слагайте въпрос, който няма еднозночен точен отговор!". Годината 681 я сложиха комунистите и е утвърдена в Москва. Тя не е на основаването на България, а на сключването на договора за мир с Византия и император Константин ІV Погонат. България е основана поне година по-рано 680, а проф. Златарски слага дори 679. Днес има учени които изтеглят нещата още напред, но нямам необходимите знаци за да разкажа всичко. Тъпо е да сложиш година на основаване, признанието от най-големия ти враг, а не началото на твоето дело. Много прилича на сегашния момент. На финала една шега, която ми хрумна. Ако се разглеждат нещата по същия начин и питаме комунистите:"Кога е основано СДС?", те навярно ще отговорят: "Др.Луканов почина и точната дата не ние е известна! "А вие госпожо Стефанова помислете върху написаното, преди да ме обявите за "Враг на народа", тази титла вече съм я носил.
цитирай
8. sylviastefanova - Господине, искам да знам вашето ...
28.06.2012 16:21
Господине,
искам да знам вашето име. Бъдете така любезен да го споделите тук, в блога, който сте избрали, за да тиражирате своите анонимни разсъждения. Ако смятате, че сте прав и казвате истината - нека бъде вашата истина - от кого се криете? И защо? Тъкмо ще се запознаем.

Не съм ви обявявала за "враг на народа", но не харесвам хората, които търсат под вола теле, за да се изкарват обидени. И вменяват вини на останалите.

Не приемам, че някой може да унищожи отвън една партия, ако тя има вътрешна енергия, кадри и ръководството и взима точните политически решения.

Не споделям тезата, че да си посланик на България в чужбина е наказание. Чувала съм какви са причините за връщането на г-н Славов. Няма да ги коментирам, не се занимавам с клюки.

За вестниците, които бяха унищожени - позицията ми е ясна. Няма да се бия в гърдите колко съм била права.

К2 не е било и се надявам, че не е радиото на т.нар. Трактор.

Не ме интересува дали и кой се е подмазвал на Костов. Аз не се подмазвам. И не съм го правила никога.

Дали и кой ще поведе честните хора? Ще ги поведе този, който спечели доверието им.

Багодаря за квалификациите по мой адрес


цитирай
9. анонимен - Ето така е честно !
29.06.2012 13:17
Вашият кандидат е Лъчезар Тошев. Той не е моят кандидат, но аз успях Ви предизвикам да заявите Вашия. Браво! Ето това е честна позиция, която уважавам.
За да сме квит ще Ви кажа моята позиция. Тя беше за кандидатурата на Надежда Нейски, но нея я няма в списъка, навярно не посмя. Не преди 10 години, когато Тошо Тошев я помпаше, а днес тя може да е полезна за СДС и да бъде "неговата Надежда". Преди 10 години нейната кандидатура предизвика ненужното разцепление. Тогава бе нужна здрава ръка, която да изтони клиентелата "Агнешки главички", "Бисеровци и Цоневци" и т. н. Днес за обединението на двете крила СДС и ДСБ са нужни двама равностойни водачи. Ако единият кон е куц или хилав, впряг не се получава и дядо на село го знае. Събрани заедно те могат да съберат чета и последователи като затапят устата на платените социолози и журналисти. Те двамата сцепиха тялото, те са длъжни да залепят парчетата.
За сбогом една историческа шега. Знаете ли как се възражда в Средновековието Испания? Това става след обединението на Кастиля и Арагон и династическия брак между Фернандо и Изабела. Та покрай Реконкистата и някакъв си Колумб им натриса да се занимават и с Америка! Беше ми приятно и Ви съветвам да не попадате в лапите на днешния журналистически подход. Не драките и високомерието, а точния анализ и широките познания правят качествената журналистика. За слугинажа не говоря, той вече е порок. Не всеки, който не е съгласен с тебе ти е враг. Още веднъж благодаря за честната позиция, която кой знай защо е подписал друг. Сбогом до изборите!
цитирай
10. sylviastefanova - Статията е подписана от нейния а...
29.06.2012 22:36
Статията е подписана от нейния автор. Името е автентично.

Съгласна съм, че обективният поглед, верният инстинкт и паметта за фактите - правят журналистиката стойностна.

Две лъжи - не правят истина. Дори куца.

Чао, Анонимен.






цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1143251
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС