Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2014 23:20 - Как да ускорим отводняването на наводнена Мизия? Може би Холандия ще ни помогне
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 2615 Коментари: 0 Гласове:
0



Има ли начин да ускорим отводняване на наводнена Мизия? Колкото повече седим и чакаме, толкова по-зле. Хората се депресират,  всичко започва да гние, къщи, дворове, хранителни продукти, мъртви животни...Очакват се нови валежи, дано Бог се смили над страданието на  хората, дано се намерят силни и чисти души, чиито молби бъдат чути. Какво прави между другото нашата църква, та не издига глас към Всевишния? Не е смешно.
Днес разбирам, че бизнесът започва обща дарителска инициатива за пострадалите. Прави им чест. И новият служебен премиер се ангажира, но това означава, че отсега  и много бързо трябва да се изясни каква и колко техника ще бъде нужна за отводняване и изсушаване на площите “в” и около Мизия  след като р. Скът се прибере в коритото си.
А ако не се прибере?
Необходим е абсолютно ясен разчет и готовност за действие. Ако не ни стигат машини, трябва да ги поискаме отсега от партньорите си от НАТО и от съседни държави.  Ако ни липсва експертиза – да потърсим такава. От Холандия, например. Там от векове се справят с този проблем.
Вероятно в тези райони трябва да се обяви извънредно положение, за да се ангажират военните подразделения и да се координират трайно действията им заедно с тези на доброволците…
И все пак, ако р. Скът не се прибере скоро в коритото си, какво правим? Така ли ще стоим и чакаме? Ясно е, че водата трябва да се отклони и оттече от града, но без да се стига до нови бели. Не е лесна тази задача, но трябва да се измисли начин.
Ужасена съм, че не се мисли и говори за това, а съм сигурна, че имаме достатъчно специалисти. Това за момента е много по-важно от всичко останало, от приказките кой на кого бил говорител или не бил и т.н.
Ясно е в общи линии какви техники се прилагат за отводняване. Виждам, че се използват полиетиленови улеи или бетонови канали за оттичане на водата, но те обикновено се прилагат при по-малки площи, което не означава, че не бива да се мисли по въпроси. Майстори на отводняването са холандците (още от 16 век). Правили са го като изсушавали наводнените от морето земи, вътрешни езера и блата чрез ограждането им с кръгообразни канали. Водата от полдера се изпомпвала от вятърна мелница или от „коридор” от мелници. Външен канал спомагал за отвеждането на водата в басейн за оттичане чрез система от рекички и езерца. Техниката била приложена за първи път в Холандия през 1542 г. , където
отводняването с помощта на вятърни мелници се оказало особено подходящо за местния климат. Морето Харлем пресушили през 1852 г. с помощта на парни помпи.
А у нас?
И в България има компании, които се занимават с отводняването на големи площи. Такава например е А груп ЕООД, която предлага заместител (издържащ на голямо натоварване) на отводнителните канали. Дължината на един модул е 6 метра и това прави инсталацията бърза и лесна. Съществува и система за вакумно покривно отводняване (Rainplus), която вероятно би могла да се приспособи и използва за по-лесното отводняване и изсушаване на долните етажи на къщите. Тоест, да си приложи отводняване отгоре надолу, вместо обратното. Защо никой не пита специалистите?







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1142887
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС