Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 15:25 - Тази България не може да умре
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 1554 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Насилието е резултат от грехопаденето на човешката душа. Ненасилието е цел на всички религии. Между едното и другото е заложено правото да се защитива животът и достойнството на човека. Неговата свобода.
Неведнъж това  право е било изкористявано и употребявано за други цели. Злото се нуждае от метафори. Истината е истина.
Може ли днес някой да се подиграва с Холокоста? Инкриминирано е неговото отричане. Защо тогава трябва да приемем и да се съгласим, че т.нар. османско владичество по нашите земи е нещо повече от насилие върху човешката душа, живот и достойнство?
Могат ли търговията и относителната заможност да заменят свободата и унищожената държавност на едно велико царство? Ако днес сме в общ отбранителен съюз с Турция поради членството си в НАТО, означава ли това, че трябва да пренаписваме страници от българската история?
За да се харесаме на кого? И трябва ли изобщо да се харесваме?
Може би идеята е била децата ни да не израстват с омразата и с комплексите на едно болезнено минало. Но доколко подобен прочит на историята е оправдан, като се има предвид все по-агресивната неоосманистка доктрина в политиката на нашата южна съседка?
Полезно е историята да се познава такава, каквато действително е била. Нека оставим историците да спорят дали Руската или Османската имиперии са били по-репресивни за своите поданици. Нашата тема е друга.
Понякога се питам каква щеше да бъде България, ако не беше паднала под "турско робство" или "османско владичество" за цели 500 години? Та това е половин хилядолетие!
В този период могъщото българско царство изчезва от картата на Европа и света. Лишени сме от духовно, културно и светско развитие. Унищожен е българският елит, върнати сме в стадия на родове-семейните отношения. Зачертани са традициите на държавността, изградени по българските земи. Унизена е вярата и усещането за принадлежност и достойнство на българското племе.
Съществувал ли е изобщо турски етнос в онези далечни времена, който да привнесе на Балканите характеристиките на някаква модерна държавност? Разцветът и развитието на Османската империя се характеризират с успешна военна експанзия, с контрол над основните търговски пътища, които свързват Европа и Азия и с продължило до началото на 16 век морско превъзходство. Но Халифатът никога не става износител на културни и държавнически практики или на технологични достижения. Той унищожава традиции и консумира богатства, натрупани от други. В това е големият провал и големият комплекс на Турция. Със своите реформи Кемал Ататюрк се опитва да разкъса този омагьосан кръ, но създадената от него основа дн
ес търпи крах с политиките на Ердоган и Давутоглу.
Турция не е духовна страна. В това отношение Русия е дала много повече на света, а средновековна България превъзхожда и двете като средище на цивилизованост, писменост и култура.
Цяло чудо е, че след 500 години държавата ни възкръсва от нищото. Че от недрата на културната асимилация и мрак, се раждат светлите български възрожденци, за които свободата няма алтернатива. Тази година се навършват 140 години от Априлското въстание. Още тогава българските апостоли са били много по-близо до Европа, до идеите на Френската революция и Просвещението, отколкото са днес всички, които мерят свободата с пари и сит търбух.
Нови 100 години ще са ни нужни, за да извисим духа си до прозренията на живелите през Възраждането българи.
Историците могат да спорят колкото си искат за приликите и разликите между Турция и Русия. Не това е нашият дебат.
Нашият дебат е България. Само че докато измерваме себе си със зависимостите на робското си минало или с насилието, преживяно от нашите деди - ще бъдем много малки. Много неосъзнати и непознаващи себе си.
Столетия сме се гърчеели, говорили сме на турски и сме носили фесове, за да оцеляваме, да пътуваме и да търтуваме. Задължаваха ни да учим руски и да аплодираме сърпа и чука, докато ни готвеха за 16-та Задунайска република на бившия СССР. Свободата ни винаги е приличала на  вдовица, към която посягат алчни ръце.
Време е да си спомним кои сме, да го предадем на децата си и да опознаем и бездните, и висотите на своето минало.
Тук сме отдавна. Много преди селджушките турци да нахлуят на Балканския полуостров, или на Русия да хрумне, че иска да установи контрол над Проливите.
Трябва ли да бъдем благодарни на руснаците за нашата свобода? Сигурно. Заради нея се е проливала кръв, а съдбата на кюрдите в Турция показва каква щеше да бъде нашата участ, ако бяхме останали част от Османската империя.
Имали ли сме силите да извоюваме своята независимост сами и  без да се възполвзваме от противоборствата на Великите сили и апетитите на Русия?
Отговорът е не. Цената е била много висока, наистина. Но тя е отдавна платена и в материален, и в духовен план. Това искам да кажа на всички, за които Русия е по-мила, отколкото България.
В същото време ми се ще да попитам и другите, които са склонни да реабилитират османското "владичество" и сякаш изпитват носталгия по него:
Нима съжалявате и сте против постигнатата с толкова жертви и саможертви свобода?
Поне го признайте открито.








Гласувай:
4



1. sestra - Сигурни ли Сте, че
30.01.2016 14:26
когото го тревожи робския манталитет на сънародниците му, изпитва носталгия към османското владичество, робство или иго? И че това не е един напълно съвременен въпрос и че той не се отнася до никакво минало, а още по-малко пък можем да наречем това носталгия? Да не би някой днес да има спомени от тогава? За мен има сблъсък на манталитети, нищо повече. Най-тежкото иго във всяка човешка общност. Разумен текст, но не мисля, че днес и когато и да било някой може да си позволи да държи неутралитет по която и да било тема.
цитирай
2. sylviastefanova - Да искаш да познаваш фактите от м...
30.01.2016 23:23
Да искаш да познаваш фактите от миналото без да ги замазваш не е проява на робски манталитет. Да се стремиш обективно да ги оцениш, не е безразличие, нито неутралитет, а друга гледна точка. Не мисля, че има сблъсък на манталитети между спорещите страни, по-скоро е на поръчкови тези, зад които стоят лични ползи, връзки, властови и кариеристични зависимости, опаковани в исторически и идеологически клишета. (Тоест, стои сходен манталитет.)
Грешка е според мен непрекъснато да оценяваме миналото си през призмата на русофилство, русофобство, американофилство, туркофилство и т.н.Това означава, че не можем да дефинираме собствения си интерес извън тези в някаква степен исторически свързаности. Избягвам да правя обобщения от рода на "робския манталитет на сънародниците ни..." как го оценихте, как бих могла да го оценя аз или който и да било друг? Но е вярно, че сме потомци на хора, които половин хилядолетие не са били свободни, въпреки че знае ли човек как са се чувствали те по горите, нивите и полетата..
цитирай
3. bolgaroliub - Чудесно написано но,
12.03.2016 20:26
Не знам дали са били сериозни намеренията на политбюро и Живков за 16та република на СССР ,съмнявам се.....но сега управляващите ни се гордеят че станахме 27та република на ЕСС-Европейският съветски съюз.Резултатите са очевадни и трагични от това ни членство днес.
цитирай
4. bolgaroliub - И все пак
12.03.2016 20:40
мисля в днешния ден и време няма как да останеш безразличен към това България на коя страна е застанала.А страните ясно са се очертали според мен.Едната е на глобализма и новия световен ред със всичките му "хубости" като гей паради свободни нрави инцеста и педофилия поставени на почит,алчност и безкруполност,все едни такива благини от лукава го,и другата страна на християнските православни ценности и силата на православието и неговия носител славянската Византия.....как да си безразличен между този световен сблъсак и положението на България спрямо него и нейната позиция .Как да остане тя извън тези световни събития,та тя вече е въвлечена на страната на НСР и как да е безразличен човек гледайки какво става и събитията у нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 1143020
Постинги: 424
Коментари: 709
Гласове: 2438
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС