Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03 11:34 - Колко са лъжливите овчарчета в случая с ЧЕЗ?
Автор: sylviastefanova Категория: Политика   
Прочетен: 288 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 02.03 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не знам как точно е "приключена" сделката с ЧЕЗ, след като при сключването й в петък 23 февруари, "Инерком" са платили неотменима и безусловна банкова гаранция от САМО 5 МЛН.ЕВРО. (Коя ли е тази банка, българска ли е или не?)
Това съобщи вчера чешкият вестник "Лидовки новини". Изданието цитира говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова, според която енергийната компания (към вчерашна дата) не е имала никаква информация за исканията на българското правителство. Според излезлите напоследък данни, сделката с ЧЕЗ ще възлезе на около 500 млн. евро.Следователно внесената от г-жа Гинка сума е равна на 1% ОТ ТЯХ. Твърде нисък дял за претенциите, които засипват държавата от страна на тази компания. Трябва да бъде ясно „Инерком” още не са собственици на ЧЕЗ. И вероятно, когато се говори за "сделка" става въпрос за предварителен договор между двата субекта.

Дори в обикновеното търговско право, повечето сделки преминават през два етапа. Сключване на предварителен договор, който урежда облигационния аспект на сделката – цена, условията по придобиването, сроковете, правата и задълженията на страните и който се обезпечава от купувача с изплащането на процент от договорената цена, обикновено - 10 на сто.(Тоест, с така наречената безусловна парична гаранция, която в случая с ЧЕЗ и "Инерком" е изключително ниска. Чудно защо, след като ЧЕЗ притежава стратегически активи и 3 милионен пазар в България.) И втори етап на сделката, при който се транслира, тоест прехвърля, собствеността от продавача на купувача при вече извършено плащане на сумата за продаваната собственост.Няма как да повярваме, че в конкретния случай е възможно това да се случи срещу САМО 5 млн. евро. Никой в света, а още по-малко ЧЕЗ би направил подобен ПОДАРЪК. Така че, докато тече цялата говорилня, от фирмата "купувач" вероятно спешно търсят пари. И БАНКОВИ ЗАЕМИ.

Консултантите на г-жа Гинка твърдят, че "сделката" е сключена по английското право. А защо точно по НЕГО?
Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 29.03.2019 г. Което означава, че след тази дата нито европейското общностно право, нито европейската енергийна стратегия, нито българското или чешкото законодателство ще могат да въздействат ефективно върху поведението на ЧЕЗ. И по-конкретно върху изпълнението на поетите в "секретния договор" ангажименти и инвестиции, ако такива изобщо има. Просто защото след Брекзит, всяка от страните в ЕС, тепърва ще регулира на двустранна основа отношенията си с Обединеното кралство. Дали подобна бъдеща "безконтролност" е търсена нарочно или случайно? Отговорете си сами. Според чл.4 (3) обаче на Конституцията НИ "Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз". Елементарен е изводът, че Би трябвало да го правим, включително и в сферата на енергетиката.

Според чл.37(1) пак на Конституцията свободата на съвестта и свободата на мисълта у нас са ненакърними. Според чл.39 (1) "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин". Чл. 40 (1) гласи, че "печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура". В този смисъл едва ли НС е мястото, където "предприемач", около който витаят твърде много въпросителни, може да плаши със съд тези, които го критикуват, не одобряват действията му или не го харесват. Хората се тревожат и с основание. Ако някой се обижда, когато споменават името и родното му място, това е негов, а не обществен проблем. Що се отнася до "авторитета" на компанията и политическите заигравания с нейната "сделка", големият въпрос е: "А има ли изобщо такъв авторитет, в случая?"

Не ми е известно за какво банково финансиране е ставало дума на закритото заседание на двете парламентарни комисии, вчера. Това, което става ясно от публикациите във в. "Лидовки новини" и от декларациите на ПИБ/FiBank и ББР е едно смущаващо разминаване в тезите. Според вестника и изпратените "документи" до премиера Борисов едни потенциални субекти са били готови да кредитират т.нар. сделка" на "Инерком". Обаче... Офшорките на руско-грузинския предприемач и клиент на "райските" досиета за препиране на пари мълчат. Двете банки ПИБ и ББР категорично отричат и опровергават да са давали съгласие и да са изготвяли документи за такова кредитиране. От . Уникредит продължават да не коментира. Това поставя серия от наистина тежки въпроси: Първият от тях е, а кой в случая ЛЪЖЕ? Подвел ли е някой и чрез какви механизми управителните органи на ЧЕЗ с информация за обещани и гарантирани кредити от изброените банкови институции, без да има опциите за това? Злоупотребено ли е с доверието на тези банки, или с предварителни и неангажиращи разговори с някои от техните принципали? Ако да - кой и как го е направил? Ако не - кой, кога и с какви аргументи е убедил въпросните банки да кредитират "сделката" и защо те отричат сега?

Нали никой не вярва, че просто ей-така издание, свързано с премиера на Чехия, който на всичкото отгоре е в оставка заради вот недоверие и съмнения в корупция "ще си измисля несъществуващи данни"? В интерес на г-н Бабиш и на неговите поддръжници в Чехия е името му да не бъде забърквано в скандали и въпросителните около тази "сделка" да се осветлят максимално бързо. Вероятно с тази цел в."Лидовски новини" публикува и информацията за банките, които щели? да кредитират сделката с ЧЕЗ. Работа на българските органи е да разнищят тези противоречия и да дадат отговор на въпроса кой кого заблуждава. Не е редно да се говорят неистини в българския парламент. И е подсъдно да се злоупотребява с името на финансови институции.

Според НК има два вида измама - активна и пасивна - и техните основни състави са очертани в чл. 209, ал. 1 и 2.

 

https://byznys.lidovky.cz/bulharska-vlada-chce-kontrolu-nad-majetkem-ktery-tam-prodava-cez-p8s-/firmy-trhy.aspx?c=A180301_111816_firmy-trhy_krkuГласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sylviastefanova
Категория: Политика
Прочетен: 827933
Постинги: 403
Коментари: 700
Гласове: 2248
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол
1. - Управление на мира - една интересна книга
2. И ДРУГАРИТЕ ОТ ЦК БИЛИ СОЦИАЛНО СЛАБИ. УБО ПЛАЩАЛО ПО 1 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА НА ПЪРВИТЕ
3. КАТО ШЕЙХ ТОДОР ЖИВКОВ ДАРЯВАЛ ТОНОВЕ С НЕФТ
4. ЗА ДВЕ ГОДИНИ БКП ИЗНЕСЛА 1 МЛРД $ В ЧУЖБИНА
5. ОРТЕГА ИЗМОЛИЛ 20 МЛН. ЗА НИКАРАГУА.НА БАНГЛАДЕШ ПОДАРЯВАМЕ 500 Т САПУН И 100 Т КОНСЕРВИ
6. БКП РАЗДАЛО КРЕДИТИ НА НАД 30 ДЪРЖАВИ В СВЕТА
7. ИДЕОЛОГИЯ НА ГОЛЯМОТО РАЗГРАБВАНЕ. С ПОДПИСА НА ЖИВКОВ БКП ДАЛА 1 МЛРД. НА ИРАК ЗА ОРЪЖИЕ
8. ЗАД КУЛИСИТЕ НА ДИПЛОМАЦИЯТА
9. БЪЛГАРСКИЯТ ГУЛАГ
10. БАН ОПРАВДА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦК НА БКП
11. АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ СРЕЩУ ПАВЕЛ МАТЕВ. БИТКА ЗА АНТИКИ И КОЛЕКЦИИ
12. СОФИЯ ПРЕС - НЕДОСЕГАЕМАТА ИМПЕРИЯ
13. НАРОДЪТ!
14. БСП И СОЛУНСКАТА МИТНИЦА
15. КЪДЕ СЕ СТОПИХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
16. ЗАДАВА СЕ НОВОТО БЪЛГАРСКО ОГРАБВАНЕ
17. ЗА ЧЕСТТА НА СОЦИОЛОГИЯТА
18. АКО МС ОТМЕНИ МОРАТОРНАТА ЛИХВА, ЩЕ ПАДНАТ И СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО
19. НИТО ЕДНА СМЕТКА ЗА ПАРНО НЕ Е ВЯРНА
20. СЪОБЩЕНИЯТА КЪМ ФАКТУРА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ - ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ ИИЗМАМИ
21. ТОПЛОПИКАЦИЯ И НАГЛОСТ
22. ОЩЕ МАЛКО АРИТМЕТИКА ЗА СТЪКМИСТИКАТА С ТОПЛАТА ВОДА
23. Монополистите претендират за търговски отношения с потребителите, но крият размера на лихвата и методиката, по която я начисляват.
24. УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СТРАДА ОТ СИНДРОМА НА ДАУН
25. КАК ШЕФОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕСТЯТ КАТО СИ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ
26. ЗАЩО И КОИ ЕВРОДИРЕКТИВИ НАРУШАВА ТОПЛОФИКАЦИЯ
27. ЗАКОННАТА ГАВРА С "НЕИЗПРАВНИТЕ" ДЛЪЖНИЦИ
28. ДАЛАВЕРАТА С ТОПЛАТА ВОДА
29. РЕШЕНИЕТО СИРИЯ:СИМВОЛНА ИЛИ ИСТИНСКА ПОЛИТИКА
30. БЕЖАНЦИТЕ И БЕЖАНСКИЯТ ВЪПРОС